boy-3826015_960_720
Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Inainte de a da copilului un telefon mobil personal, adultii trebuie sa ia in calcul cateva sfaturi, unele recomandari fiind indicate chiar in mod oficial si legiferat in unele tari – in Franta, de exemplu –, tinerii sub 14 ani fiind de preferat sa aiba acces limitat la gadget-uri wireless, chiar sa nu foloseasca un telefon mobil, in mod deosebit din cauza radiatiilor emise.

Daca, totusi, parintii considera ca pot lasa pe mana copilului un telefon mobil, avand motive intemeiate si nu mai devreme de 10 ani, o multime de probleme sunt evitate daca telefonul este cat mai ieftin, fara internet, preferabil cu cartela prepay si neaparat sa fie folosit doar cu casti.

Protejarea telefonului

Asadar, odata cu telefonul, parintii trebuie sa dea copiilor cateva instructiuni ferme si clare privind folosirea si ingrijirea acestuia. Copiii trebuie sa invete sa aiba grija de un obiect uneori foarte scump, insa si parintii sa fie constienti ca responsabilitatea se invata si prin greseli, iar daca nu doteaza telefonul cu accesorii de protectie – macar husa si folie pentru ecran –, se pot astepta ca in putin timp acesta sa aiba in cel mai bun caz o mica fisura sau zgaraietura pe carcasa sau pe ecran.

Chiar daca unele telefoane sunt rezistente la apa, este bine ca telefonul sa fie ferit si de umezeala, iar tinerii utilizatori sa stie ca baia este un loc unde nu trebuie sa mearga cu telefonul.

Cateva instructiuni clare pentru incarcarea telefonului sunt, de asemenea, necesare pentru a se evita probleme ale mufei, dar si deteriorarea precoce a acumulatorului. Tendinta oricui – chiar si a adultilor – este sa butoneze sau macar sa raspunda la telefon in timp ce acesta este la incarcat, ba chiar uneori este deconectat de la incarcator in timpul convorbirilor. Folosirea telefonului pe parcursul incarcarii insa ar trebui evitata, iar apelurile trebuie facute lasandu-se telefonul conectat la incarcator si folosindu-se hands free. Important este si cum se incarca bateria telefonului, folosindu-se recomandarile producatorului, dar, in general, preferabila ar fi folosirea unor incarcatoare la retea (de 220 V), cu protectie la suprasarcina sau supraincalzire. Utilizarea unui incarcator oficial sau cu mufa potrivita pentru modelul de telefon va proteja mufa de deteriorare, dar si acumulatorul.

Alimentarea acumulatorului se poate face si prin conectarea cablului la calculator, de exemplu, insa o asemenea solutie nu este tocmai potrivita, afectand bateria telefonului. De evitat ar fi si descarcarea completa sau incarcarea 100% a bateriei telefonului, ceea ce duce la scaderea vietii acumulatorului.

Protejarea copiilor de riscurile care vin odata cu telefonul

Accesul nestiutorilor la vasta lume a informatiilor de pe internet care  pot cauza probleme, unele cu consecinte deosebit de grave. Tinerii sunt interesati de inedit, insa filtrul copiilor si adolescentilor pentru actiuni riscante nu este format, mai ales la varste mici, responsabilitatea actiunilor fiind in curs de dezvoltare pana la varsta maturitatii. Unele jocuri de pe internet, indeamna la provocari, iar riscurile acestora nu sunt bine cantarite de copii, parintii si chiar dascalii trebuind sa discute cu ei si sa fie atenti la comportamentul tinerilor pe internet.

Accesul la internet al copiilor ar trebui sa fie necesar doar pentru informare in scop educativ sau, eventual, pentru a comunica prin mesaje cu prietenii, dar important este ca si ei sa constientizeze ca orice informatii, poze, texte etc. sunt stocate in telefon sau accesate prin intermediul internetului pot ajunge si la altcineva. Asadar, intimitatea nu este in siguranta folosindu-se telefonul sau internetul, iar fotografiile ori inregistrarile nepotrivite, uneori provocate prin glumite intre colegi sau prieteni trebuie sa fie clar excluse. In plus, telefonul copilului va fi oricand la dispozitia parintilor, asadar parintii vor sti orice se intampla prin intermediul telefonului.

Marele avantaj al folosirii telefonului mobil de catre copil este posibilitatea de a fi urmarit si localizat cu ajutorul unor programe, astfel ca parintii pot cunoaste locul unde se afla copilul in caz de nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>